
Maten och gästerna i fokus
Direkt du kliver in på värdshuset i Bastuträsk blir du hungrig. Det luktar mat, god mat. Phaiwan Viklund har drivit stället i sexton år och menar att det kanske är alldeles för länge. Sedan skrattar hon glatt och berättar om sitt företag.
”Värdshuset är öppet måndag till fredag men jag tar upp beställningar och ordnar med catering också under helgen. Värdshuset har fyra rum som jag hyr ut till lokförare, dessutom finns det en lägenhet uppe som
kan fungera som vandrarhem. Även om det inte är öppet under helgen jobbar jag varje dag.”
Phaiwan har alltid gillat att laga mat. Hon kom till Sverige som bärplockare i början av 90-talet och flyttade hit några år senare. Nu för tiden har hon bytt ut bärplockningen och
fyller i stället svampkorgen med Karl-Johan eller kantareller när hon är ute i skogen under hösten.
Själv äter hon mycket fisk men på menyn i Bastuträsk finns allt från pizza till thaimat. Grillspett och kycklingschnitzel gör de från grunden. De bakar också bröd och kakor.
”Jag har alltid gillat att laga mat och gäster frågar ofta vad som är hemligheten. Det finns ingen hemlighet – utan jag använder mycket grädde! Många kommer fram och gör specialbeställningar eller vill bli överraskade, det är inte alltid enkelt – men roligt.”
Värdshuset är en samlingspunkt för stamgästerna i Bastuträsk eller för de som har vägarna förbi. Pizzakvällarna på onsdagar och fredagar lockar många och dessutom har Phaiwan börjat med thaibuffé.
”Antalet gäster varierar mycket, ibland har jag 10 gäster och nästa dag är det 30. Människor som jobbar med vindkraft och järnväg har hittat hit. Det är gästerna som är det viktiga och jag hoppas att de förstår hur betydelsefulla de är för mig.”
Senast ändrad 24 juni 2025