Driva livsmedelsverksamhet
Det är alltid ditt ansvar som livsmedelsföretagare att maten som kommer från din verksamhet är säker och rätt märkt samt att det som presenteras på till exempel en meny är det som faktiskt serveras.
För att lättare kunna strukturera upp lämpliga rutiner finns branschriktlinjer, framtagna av branschorganisationer, som kan vara till hjälp. Bland annat finns riktlinjer för hur den egna kontrollen kan se ut och fungera. Ta gärna hjälp av dessa.
Här är de vanligaste branschriktlinjerna :
- Säker mat i din butik
- Säker mat i servicehandeln
- Vård, skola och omsorg – säker mat
- Bageri och konditori
- Restaurang
- Säker mat i idrottsrörelsen
- Laga mat utomhus
Informationsbroschyrer
Livsmedelsverket har även flertalet broschyrer där du får du mer information kring specifika områden som exempelvis:
- Försäljning av små mängder primärprodukter
- Öppna kafé
- Importera färdigförpackade livsmedel
- Exportera livsmedel
- Märkning av förpackade livsmedel
- Rådgivning i livsmedelskontrollen
Läs mer här på livsmedelsverkets hemsida
Förändring och upphörande av livsmedelsverksamhet
Om du gör en betydande ändring av din livsmedelsverksamhet ska du omgående anmäla förändringen till miljökontoret.
Sådana förändringar är till exempel:
- ombyggnation
- förändring av din hantering från exempelvis butik till pizzeria
- förändring av sortiment och tillverkningssätt
- förändring av till exempel antalet portioner du serverar
- om du lägger ner din verksamhet eller lämnar över till någon annan person inom samma organisationsnummer.
Flera av exemplen ovan gäller också om du är ansvarig för en vattenanläggning.
Senast ändrad 2 oktober 2024