Distansstudier
Att studera på distans är det nya sättet att plugga på. Det öppnar nya vägar för dig som vill läsa en speciell utbildning utan att behöva flytta eller pendla till annan ort. Idag erbjuder de flesta universitet och högskolor studier på nätet, både hela utbildningar och kortare kurser. För dig som funderar på studier kanske vi kan locka med att det idag finns mer än 3 000 distanskurser och 100 längre distansprogram att välja mellan.
Vuxenutbildning på distans
Vi kan erbjuda vuxenutbildning via distans. En del kurser kan vi erbjuda i egen regi, men vi samverkar också med andra utbildningsanordnare. Vill du veta mer eller behöver du hjälp att söka, kontakta SYV, kontaktuppgifter till höger.
Högskolestudier på distans
Tentamensmöjligheter
- Kontrollera med din institution att de godkänner att du gör din tentamen på Norsjö- gymnasium och vuxenutbildning
- Boka tid hos oss.
- Institutionen skickar över tentan till oss – vi hanterar och sköter om det praktiska
- Du kommer på avsatt tid och gör din tenta
- Vi skickar tentamen till din institution
- Vill du boka tid för tentamen – se kontaktuppgifter till höger.
Att studera på distans är en annorlunda utbildningsform jämfört med traditionell undervisning. Eftersom du själv ansvarar för din studietid är det upp till dig själv att hålla disciplin i studierna. Distansstudier innebär både stor frihet och stort ansvar.
Distansutbildningar har olika utbildningsformer. Främst gäller detta om utbildningen har obligatoriska föreläsningar och i vilken mån kursen använder internet. Enskilda distansutbildningar kan ha obligatoriska eller frivilliga möten på högskolan, vid ett lärcentra eller på internet. Dessutom kan utbildningen innehålla grupparbeten, tentamina eller olika praktiska moment. Variationen är stor. Läs igenom högskolans kursinformation för att hitta en distansutbildning som passar dig.
Uppkopplad
En gemensam nämnare mellan de flesta distansutbildningar är att du behöver dator och tillgång till internet. Vanligtvis krävs en uppkopplingshastighet som är snabbare än modem. Vissa kurser bygger på att kontakten mellan föreläsare och studenter sker via webbkamera eller att man möts i ett interaktivt chattrum.
Högskola/Universitet
Vid distansutbildning använder sig högskolorna av ett slags klassrum i elektronisk form, så kallade lärplattformar. Några exempel är Fronter, Blackboard och PingPong. Lärplattformarna kan se olika ut men innehåller samma delar, som klasslistor, diskussionsforum och arbetsuppgifter.
Via kursens hemsida kan du kommunicera med dina föreläsare och kurskamrater. Där kan du hämta dina arbetsuppgifter och dit kan du skicka dina rapporter. Varje kurs har en egen webbplats.
Vissa distanskurser har inga möten alls, andra har obligatoriska möten på campus, på ett lärcentrum eller via webben. Ett annat alternativ är frivilliga möten.
Via länkarna till höger kan du hitta information om de tre nordligaste högskolorna samt hitta vilka program/kurser de erbjuder.
Senast ändrad 2 oktober 2024