Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Färdtjänst och riksfärdtjänst – kriterier, ansökan, beslut och överklagan

Färdtjänst är till för dig som har en varaktig funktionsnedsättning på minst tre månader som medför väsentliga svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med den allmänna kollektivtrafiken.

Att någon har en funktionsnedsättning eller en diagnos utgör i sig inte rätt till färdtjänst. Färdtjänst beviljas inte heller på grund av att det till exempel saknas kollektivtrafik där du bor eller att det är dålig turtäthet. Att du av olika anledningar inte kör bil, att du inte kan göra inköp och bära något ger inte heller rätt till färdtjänst. Det avgörande är hur din funktionsnedsättning påverkar din förmåga att förflytta dig och att nyttja kollektivtrafiken.

Vem kan göra ansökan?

Ansökan kan göras av personen den avser, vårdnadshavare eller företrädare. Boendepersonal kan inte göra en ansökan åt en brukare. Personen som ansöker måste vara folkbokförd i Norsjö kommun.

Du ska kunna styrka ditt behov

När du första gången ansöker om färdtjänst eller riksfärdtjänst, och när du behöver förnya ett tidsbegränsat tillstånd, behöver du lämna in ett medicinskt utlåtande. Utlåtandet är ett intyg som styrker din funktionsnedsättning, dess varaktighet samt dina svårigheter att förflytta dig och resa med allmänna kommunikationer med eventuella hjälpmedel.

Utlåtandet kan skrivas av en läkare, sjukgymnast/fysioterapeut, sjuksköterska eller arbetsterapeut.

Ett intyg från legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal är inte obligatoriskt för att skicka in ansökan, men kan komma att behövas för att den ska kunna handläggas.

Intyget är du själv ansvarig för att ordna.

Skriftligt beslut

Din ansökan om färdtjänst respektive riksfärdtjänst utreds av kommunens färdtjänsthandläggare. När handläggaren utrett ditt ärende får du ett skriftligt beslut. I beslutet står det om du beviljas färdtjänst eller inte. Ett beslut om färdtjänst kan gälla för en viss period eller tills vidare. Du måste själv hålla reda på när ditt färdtjänsttillstånd går ut. Om din funktionsnedsättning gör att du har fortsatt behov av färdtjänst kan du ansöka om ett nytt tillstånd. Det ska du göra minst fyra veckor före utgångsdatum.

För riksfärdtjänst behöver du göra en ny ansökan för varje resetillfälle.

Överklagan

Om du inte är nöjd med det beslut du fått, har du rätt att överklaga beslutet. Det måste du göra skriftligen inom tre veckor från att du fått beslutet. Det är förvaltningsrätten i Umeå som tar ställning till din överklagan men du ska skicka din överklagan till kommunens färdtjänsthandläggare.


Telefonnummer vid beställning av färdtjänst och sjukresor

Telefon: 0771-25 10 20

Om du vill ansöka om färdtjänst eller riksfärdtjänst, ring färdtjänsthandläggare på Norsjö kommun. Kontaktuppgifter till höger.

Vid resa med riksfärdtjänst skall en skriftlig ansökan lämnas till färdtjänsthandläggaren senast 14 dagar innan resans genomförande. Dessa blanketter kan hittas i kommunens reception eller i blankettarkivet, länk till höger.

Exempel på färdtjänstresor kan vara om du ska besöka :

  • Frisör
  • Optiker
  • Affär
  • Teater
  • Idrottsevenemang
  • Med mera

Sjukresor

Telefon: 0771-25 10 20

Om du har behov av sjukresor ska du vända dig till din hälsocentral.

Exempel på sjukresor kan vara besök på :

  • Hälsocentral
  • Sjukhus
  • Sjukgymnast
  • Tandläkare
  • Med mera

Senast ändrad 13 mars 2025

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.