Stöd till flyktingar
Personer som flyttar till Sverige och har fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller av andra speciella omständigheter har rätt att få stöd i den kommun de flyttar till. Även deras anhöriga har rätt till stöd.
Flyktingar ska till exempel få hjälp med att utbilda sig och komma ut i arbete. Den delen har Arbetsförmedlingen ansvar för.
Så här går det till :
Arbetsförmedlingen gör en så kallad etableringsplan tillsammans med den som är nyanländ.
En etableringsplan är planering för den närmaste framtiden i Sverige. Planen ändras sedan. Varje nyanländ får också stöd av en lots, en person som anställs av Arbetsförmedlingen för att hjälpa den nyanlände med att integreras i samhället.
När etableringsplanen är gjord får den nyanlände ekonomiskt stöd av Försäkringskassan, så kallad etableringsersättning. Ersättningen motsvarar ungefär försörjningsstöd och betalas ut om den nyanlände uppfyller det som krävs i planeringen. Det vill säga att personen går i skola eller arbetar. Om personen är sjuk eller av någon annan anledning inte kan arbeta gäller speciella regler. Fram till att Försäkringskassan börjar betala ut ersättning, står kommunen för ersättningen.
För att kunna möblera boendet kan den nyanlände söka ett lån för att kunna köpa möbler och andra saker till hemmet, ett så kallat hemutrustningslån. Lånet är mellan 15 000 till 30 000 kronor, beroende på hur stor familjen är. Det är Centrala studiemedelsnämnden, CSN, som lånar ut pengarna.
Kommunen har ansvar för är att ordna bostad, att erbjuda undervisning i svenska språket och samhällsundervisning. Dessutom har kommunen det sociala ansvaret för alla som bor i kommunen. Till exempel att ordna förskoleplatser.
Senast ändrad 2 oktober 2024