Flyktingmottagning i Norsjö
Norsjö kommun har ett avtal med Migrationsverket om att ta emot flyktingar med uppehållstillstånd varje år. Dessutom anordnar kommunen boende för ensamkommande barn.
När kommunen får en förfrågan om att ta emot vuxna flyktingar och familjer undersöker kommunens integrationssamordnare om det finns en lämplig bostad och om kommunen kan ordna ett bra mottagande för flyktingarna, till exempel skola till familjens barn. Kommunen lämnar sedan besked till Migrationsverket om det är möjligt att ta emot flyktingarna eller inte. Om kommunen säger ja meddelar kommunen skolan, arbetsförmedlingen och hälsocentralen vilket datum flyktingarna ska komma.
Första tiden i Norsjö
Integrationssamordnare och annan personal från kommunens flyktingverksamhet möter flyktingarna på flygplatsen eller järnvägsstationen när de kommer. Första dagen bjuder kommunen på mat och ger kort information. Kommunens informatör hälsar välkommen och berättar om kommunen. De nyanlända flyttar in i sin bostad och får pengar för de första dagarna.
De kommande dagarna sker folkbokföring på Skatteverket i Skellefteå och ett första möte med Arbetsförmedlingen. När den nyanlände fått personnummer ordnar Arbetsförmedlingen en resa till Umeå där den nyanlände ansöker om ID-kort (identitetskort) på Skatteverket.
När den nyanlände har fått ID-kort går det till exempel att öppna bankkonto i Sverige.
Skolan kallar familjer till information om barnens skolgång så snabbt som möjligt och därefter får barnen börja skolan. I Sverige är det gratis att gå i skolan. Alla barn som bor i Sverige måste gå grundskola i nio år.
I Bastuträsk finns internationell klass för barn som går årskurs 1 till årskurs 5.
Barn som går årskurs 6 till 9 går skola i Norsjö, där finns också internationell klass.
Vuxna och barn över 16 år får börja i SFI-skolan som finns i gymnasiets lokaler i Norsjö samt på Folkets Hus i Bastuträsk. SFI betyder Svenska för invandrare och är undervisning i svenska språket för nyanlända vuxna.
Senast ändrad 2 oktober 2024