Arbete och praktik
För att den som är nyanländ ska kunna komma in på den svenska arbetsmarknaden tar Arbetsförmedlingen fram en etableringsplan för den nyanlände.
En etableringsplan är planering för den närmaste tiden i Sverige. I planen ska det stå vilka förväntningar och mål den nyanlände har, men också vad personer har studerat och jobbar med. I planen ingår också ett introduktionsprogram där den nyanlände får studera svenska språket, lära sig mer om det svenska samhället och göra praktik. Målet med introduktionsprogrammet är att få en bra start i det svenska samhället som gör det enklare att komma ut i arbete och självförsörjning.
Ekonomiskt stöd
Varje person som deltar i introduktionsprogrammet får ekonomiskt stöd, så kallad etableringsersättning. Ersättningen ska räcka till hyra, mat och andra nödvändiga utgifter. Är personen frånvarande från programmet, är sjuk eller behöver vårda ett sjukt barn, så blir det avdrag i ersättningen.
Praktik
Målet med praktik är att flyktingar på ett bra sätt skall kunna integreras i svenskt vardags- och arbetsliv. Praktik ger också möjlighet att på ett naturligt sätt träna svenska språket.
Under praktiken får praktikanten ersättning från kommunen som ska räcka till mat, hyra och andra viktiga utgifter. Praktikanten är försäkrad via kommunen under sin introduktionstid och praktiktid mot olycksfall och eventuellt materiella skador som kan uppstå på företaget.
Praktikperioden varierar efter möjlighet och önskemål. Den kan vara heltid eller deltid i kombination med studier i svenska.
När praktikperioden är över behöver inte företaget erbjuda någon anställning, men kommunens flyktingmottagning berättar gärna för arbetsgivaren om de olika förmånliga anställningsformer som finns, som Instegsjobb och Nystartsjobb.
Flyktingmottagningen erbjuder råd och stöd till praktikhandledaren under praktikperioden. Vi håller kontinuerlig kontakt med praktikplatserna och gör täta uppföljningar kring hur det går.
Innan flyktingmottagningen och arbetsplatsen ingår ett avtal ordnar flyktingmottagningen ett yttrande från fackliga representanter om det behövs.
Senast ändrad 2 oktober 2024