Hjälpmedel och bostadsanpassning
Om du på grund av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att fungera i vardagen har du rätt att ansöka om hjälpmedel eller bostadsanpassningsbidrag.
För många är olika slag av väl fungerade hjälpmedel en förutsättning för att kunna leva ett mer självständigt liv. Hjälpmedel är individuellt utprovade och anpassade. Det kan vara exempelvis rollator, toaförhöjning, duschpall och rullstol. Hjälpmedel handhas av vård- och omsorgsförvaltningen.
Täcker kostnader för att anpassa bostaden
Ibland är det även nödvändigt att anpassa bostaden för att du ska kunna leva ett självständigt liv. Bostadsanpassningsbidrag är ett bidrag som täcker kostnaden för nödvändiga anpassningar av bostadens fasta funktioner. Exempel på bostadsanpassningar kan vara ramper, förstärkt belysning eller utjämning av trösklar. Din ansökan om bostadsanpassningsbidrag handläggs av den tekniska avdelningen.
Hjälpmedel
Om du behöver hjälpmedel för att kunna fungera i vardagen ska du kontakta till exempel en arbetsterapeut som kan bedöma vilket hjälpmedel du behöver.
En arbetsterapeut, logoped eller sjukgymnast bedömer ditt behov av hjälpmedel. Vissa hjälpmedel kan du få med dig vid första besöket, andra måste vi beställa till dig. Du får då återkomma för att hämta det. Vissa hjälpmedel har egenavgifter och får behållas efter utprovningen, alla andra hjälpmedel skall lämnas tillbaka när behovet upphör.
Hjälpmedel inför operation
Kontakta i god tid arbetsterapeut i hemsjukvården, för att boka tid för bedömning och utprovning. Avgifter enligt kommunens taxa.
Vid övriga medicinska hjälpmedelsbehov
Ring för tidsbokning till arbetsterapeut eller sjukgymnast för bedömning, utprovning alternativt behandling.
Reparation av hjälpmedel
Är ditt hjälpmedel i behov av reparation, kontakta din förskrivare för vidare åtgärder.
Senast ändrad 2 oktober 2024