Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Förstudie: spillvärme som komplement

Förstudie Spillvärme som komplement nya byggnader 

Norsjö kommun genomför en förstudie om möjligheterna att använda spillvärme från befintliga processer, exempelvis servermijöer, som komplement till uppvärmning av kommunala lokaler. 

Förstudien pågår under perioden oktober 2023 – september 2024 och genomförs i samverkan med Luleå Tekniska Universitet. 

Förstudien finansieras av Tillväxtverket genom programmet Övre Norrland, Region Västerbotten, Norsjö kommun och Luleå Tekniska Universitet. 

Förstudien genomförs för att undersöka om spillvärme från servermiljöer skulle kunna användas som komplement i uppvärmningen av kommunala lokaler. Hållbarhet genomsyrar förstudien. Att kunna återanvända energi är miljömässigt hållbart, det bidrar till ekonomisk hållbarhet genom att det kan minska driftskostnader för kommunala lokaler och anläggningar. Det i sin tur bidrar till att även en mindre kommun med begränsade resurser kan erbjuda invånarna tillgång till lokaler för exempelvis sport och fritid.  

Förstudien består av tre arbetspaket 

  1. Undersökning av platsens förutsättningar
  2.  Intressent utredning.
  3. Lära av andra 

Förstudien är inriktad på att skapa koncept som är applicerbart i många verksamheter och byggnader och med kopplingar mot annan process för stor samhällsnytta, t ex fjärrvärme. 

 

Lära av andra: Foto: Annica Svensson

Projektgruppen besöker Eon för presentation av deras arbete med spillvärmesystem och styrningar

Projektgrupp och intressenter besöker Genesis serverhall i Norsjö som värmer upp Åkarnas hus

 

Kyltorn för värmesystem i Medicon Village

——————————————————————————

Förstudie Spillvärme är avslutad 

Förstudien har undersökt om spillvärme från servermiljöer skulle kunna användas som komplement i uppvärmningen av kommunala lokaler, i första hand sim- och sporthall samt skollokaler. 

Förstudien visar att det lokala och regionala behovet av datalagring och -bearbetning för litet för att motivera en etablering av ett datacenter och kraftöverskottet är för närvarande för litet för en nyetablering. Spillvärme från datacenter är lågtempererad och lämpar sig därför bäst som värmekällor i byggnader som kan ta emot lågtempererad värme. Befintliga lokaler på skolområdet är av äldre typ och kräver högre framledningstemperaturer för sin uppvärmning. Det passar däremot utmärkt i nybyggnation. 

Att tillvarata spillvärme är fortfarande intressant och de insikter som förstudien lett fram till har inneburit en förflyttning av fokus, men också öppnat för nya möjligheter. Spillvärme från olika tillverkningsprocesser kan ge motsvarande typ av lågtempererad värme vilket förstudien undersökt närmare. Förstudien har resulterat i ett förslag på värmedistribution i ett s k kallt nät från en befintlig tillverkningsindustri till fastigheter på det nya bostadsområde som nu planläggs vid Norsjön.

Lösningen med ett kallt nät är möjlig att använda på fler platser och det är därför aktuellt att ansöka om ett pilotprojekt för att testa lösningen i praktiken. 

 

Senast ändrad 30 oktober 2024

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.