Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Ödegårdar och renoveringsobjekt

Norsjö kommun får många frågor från fastighetsägare till ödegårdar och hus med stort renoveringsbehov eller rena rivningsobjekt.  

 

Vårda det vi har – det ingår i vårt delade ansvar  

Enligt Plan- och bygglagen är varje fastighetsägare skyldig att hålla tomt och byggnader i vårdat skick.  

Plan- och bygglagen 8 kap. 14 § tar upp att ett byggnadsverk ska hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och de tekniska egenskaper som avses i 4 § i huvudsak bevaras. Det rör sig bland annat om bärförmåga, stadga och beständighet,
brandsäkerhet, skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön, hushållning med vatten och avfall, energihushållning och värmeisolering m.m. 

Underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadsverkets värde från historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. 

Vidare i 15 § står att en tomt ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer. 

Byggnadsnämnden får besluta att det ska planteras på tomten och att befintlig växtlighet på tomten ska bevaras, om det behövs för att uppfylla kraven. 

När en tomt och byggnad vårdas så som lagen kräver så uppstår det alltid avfall som ska tas om hand på ett miljömässigt sätt. Det kan handla om en burk med målarfärg, trädgårdsavfall, en trasig glasruta eller en takpanna som behöver bytas ut. Det är kommunens ansvar och skyldighet enligt lagen att ta hand om detta avfall. 

Grundavgiften för avfallshantering går bland annat till att ordna med mottagning av sådant avfall som uppstår vid skötsel och underhåll av din fastighet. Är fastigheten i så dåligt skick att den behöver rivas så uppstår i stället ett bygg- och rivningsavfall som också ska tas om hand på ett miljömässigt sätt, detta kan också lämnas till kommunens återvinningscentral mot en avgift.  

 

Tillsyn för att förhindra skada eller olägenhet 

Om ett ödehus inte tas omhand på rätt sätt så kan detta vara dåligt för miljön och/eller en olägenhet. Gamla läckande eller trasiga avloppsanläggningar kan orsaka att näringsämnen och föroreningar (tvättmedel, kemikalier, tungmetaller etc.) når våra sjöar och vattendrag, trasiga fönster och till slut fallfärdiga konstruktioner är exempel som får påverkan på miljön och som blir en olägenhet. 

Om fastigheten ej hålls i vårdat skick kan Miljö- och byggnämnden utföra tillsyn enligt 11 kap. 5 § PBL samt enligt 26 kap. 1 § Miljöbalken, vid misstanke om skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. 

Miljöbalkens allmänna hänsynsregler gäller, bland annat så ska alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens eller åtgärdens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljön mot skada eller olägenhet. 

Vid överträdelser av bestämmelser i lagen är tillsynsmyndigheten skyldig att anmäla. 

 

Dispens 

Äger du en ödegård eller ett renoveringsobjekt som har en gammal avloppsbrunn som inte används behövs dispens för att slamtömning inte ska utföras enligt kommunens lokala avfallsföreskrifter. Dispens ansöks hos Miljö- och byggavdelningen. Avloppsanläggningar som inte har tillstånd enligt Miljöbalken kan dock inte beviljas dispens. Miljöbalken trädde ikraft 1998. 

Vidare krävs att anläggningens belastning och beskaffenhet är sådan att hämtning inte behöver utföras med ordinarie intervall, utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön. Dispensen gäller i högst 5 år. 

Om avloppsbrunnen aldrig mer ska användas behöver den rivas. 

Slambrunnar och tankar i plast och glasfiber (exempelvis slamavskiljare, fördelarbrunnar, slutna tankar, minireningsverk, pumpbrunnar och liknande) ska sluttömmas och grävas upp. Om brunnen/tanken inte säljs eller används på annat vis skall den lämnas som avfall till kommunens återvinningscentral.  

Betongbrunnar kan man låta vara kvar efter sluttömning, men brunnen skall då fyllas med sten, grus eller liknande så att den inte kan bli en säkerhetsrisk i framtiden. 

 

Din ödegård, en resurs! 

Vissa delar av avfallstjänsterna kan man få dispens från om man inte använder dem. Ett exempel kan vara om det inte är möjligt att vistas i fastigheten på grund av dess dåliga skick. Då kan hämtningen av mat- och restavfallet pausas tillfälligt till dess att fastigheten är upprustad eller riven. Det är Miljö- och byggnämnden som beslutar om dispenser och en ansökan behöver lämnas in. Mer info finns i kommunens lokala föreskrifter om avfallshantering: 

https://www.norsjo.se/wp-content/uploads/2023/04/avfallsforeskrifter-norsjo-kommun-till-kf-2023-12-11.pdf 

samt på Miljö- och byggnämndens hemsida för Norsjö kommun: 

https://www.norsjo.se/bygga-bo-miljo/avfall-och-atervinning/avgifter-regler-och-abonnemang/dispenser-fran-avfallsforeskrifterna/ 

Norsjö kommun uppmuntrar alla som har öde gårdar som används sällan eller byggnader med ett stort renoveringsbehov att se över möjligheten att sälja vidare till någon som kan fortsätta vårda eller rusta upp byggnaderna så att fler kan bo och vistas i vår kommun. 

Senast ändrad 13 januari 2025

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.