Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Textilinsamling

Från och med den 1 januari 2025 ska landets kommuner ansvara för separat insamling av textilavfall. Det innebär att textilierna ska samlas in separat och inte blandas med annat avfall. Det är ett viktigt steg mot cirkulär hantering av textilier.

 

Att öka livslängden på redan producerade produkter och att återanvända textilier är en viktig resurs som kommer ge positiva effekter för miljö och klimat.

Viktigt att tänka på

  • Textilavfallet måste vara rent och inte innehålla några farliga ämnen.
  • Det måste också vara torrt, lägg det i en plastpåse och knyt dubbelknut.

Vad ska samlas in?

Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning. Om en produkt består av flera material avgör det dominerande materialslaget om det ska sorteras ut som textilavfall. Här listar vi några exempel för att göra det ännu tydligare:

  • Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.
  • Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.
  • Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
  • Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.

Här hittar du insamlingskärlen

Insamlingskärl finns på kommunens återvinningsstationer. Där kan du enkelt lämna dina textilier. Textilierna kommer sedan att transporteras för utsortering och återanvändning.


Obligatorisk textilinsamling från 250101

Från 1 januari 2025 blir det obligatoriskt att sortera textilavfall separat från annat avfall. Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag. Kommunerna ansvarar för att det samlas in och återvinns. Det betyder att du inte längre får slänga kläder eller andra textilier i restavfallet – de ska i stället lämnas till återvinning via kommunens insamlingssystem.

Exakt hur detta kommer att se ut i Norsjö kommun beror på utfallet av den upphandling som just nu genomförs i samverkan med andra kommuner, men sannolikt kommer det att finnas särskilda containrar för textilinsamling på återvinningscentralerna.

Vad händer med textilierna?

Efter att textilavfall samlats in är nästa steg sortering. Det är avgörande för att det insamlade textilavfallet efter kontroll, rengöring och reparation ska kunna återanvändas eller materialåtervinnas på bästa sätt.

Textilavfall som ska materialåtervinnas behöver sorteras på fibernivå. I dagsläget finns bara en anläggning i Sverige för denna typ av sortering, Siptex i Malmö.

Det finns få anläggningar för återvinning av den sorterade textilen, men flera utvecklingsprojekt pågår.

Varför textilinsamling?

Konsumtionen av textil är hög inom EU och ligger i Sverige på drygt 11 kilo per person och år enligt Naturvårdsverket. Samtidigt använder vi våra textilier en allt kortare tid – slit och släng har blivit köp och släng. Syftet med det nya kravet är att bidra till en mer cirkulär hantering av textilavfall, det vill säga ökad återanvändning, second hand, och materialåtervinning, att materialet tas till vara och blir till nya produkter.

Idag går tyvärr mycket textil till energiåtervinning, det vill säga att det blir till värme och el. En stor del hade kunnat återanvändas, eller om textilen är trasig och utsliten, materialåtervinnas. En färsk undersökning visar att ungefär hälften av det som slängs är textilier som hade kunnat återbrukas

 

 

Senast ändrad 10 januari 2025

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.