
Sophämtning
Sopbilen kör en fast rutt var 14:e dag. Behöver ditt kärl tömmas ska det ställas ut, det måste alltså vara tydligt för chauffören att kärlet ska tömmas. Kärlet behöver vara utställt före klockan 05:00 dagen för tömning. Detta för att du ska vara säker på att sopbilen tömmer det. Handtagen på soptunnorna ska vara vända in mot fastigheten.
Observera att om flera tunnor står tillsammans ska de vara placerade med minst en meters mellanrum.
Låt ditt kärl stå kvar tills det är tömt
Ibland uppstår situationer där soptömningen kan vara försenad till exempel på grund av halka, stora snömängder, röda dagar med inkörning etcetera. Ställ ut ditt kärl på anvisat datum och låt stå tills det är tömt.
Vägning av avfallet
Avfallskärlet vägs tre gånger. Först vägs hela kärlet när avfallsbilen har tagit tag i det. Bilen tömmer matavfallet först och då håller en mekanisk arm för facket för restavfall. Kärlet vägs igen. Matavfallsvikten beräknas sedan genom att ta mellanvikten (skillnaden mellan första och andra vägningen) och det är denna vikt som sedan hamnar på din räkning som matavfall.
Tredje gången kärlet lyfts töms kärlets restavfall och då är båda locken öppna. Vägning sker innan bilen ställer tillbaka kärlet och den vikten (skillnaden mellan andra och tredje vägningen) hamnar på din räkning som restavfall.
Så om någon avfallspåse har frusit fast i kärlet kommer den kostnaden på din räkning först den dagen då det ramlar ur.
Tänk även på att ta bort den snö som ligger på locket, den vill vi inte gärna ha in i matavfallet. Samt att den vikten kommer om den släpper från locket vid tömning att registreras på din räkning.
Varför debiteras jag för matavfall även om jag inte har något?
Om chauffören ser att locket är öppet på kärlet eller att det verkar vara något tokigt så hamnar allt avfall i restavfall redan vid första tömningen. Första tömningen debiteras på matavfallstaxan vilket är billigare än restavfall.
Det finns ingen risk att restavfall hamnar i matavfall.
Ibland kan tex snö på locket medföra en matavfallsvikt.
Tänk på att inte ha för tungt kärl – du tjänar inga pengar på att ställa ut kärlet mindre ofta eftersom du i grundavgiften betalar för tömning varannan vecka oavsett hur ofta du ställer ut kärlet. För tungt kärl medför en extra kostnad för övervikt.
Senast ändrad 8 april 2025