klart.se

Du är här: Information om mopeder och EPA-traktorer

Information om mopeder och EPA-traktorer 

Mopeder och EPA-traktorer är bra transportmedel för ungdomar att på ett enkelt och självständigt sätt ta sig fram i vår kommun. Det kan bli en avlastning för dig som förälder, en frihet för tonåringen och en hobby att umgås kring som bidrar till glädje för många unga. Baksidan är att ungdomar inte alltid följer de regler och lagar som finns, vilket gör att kommunen och polisen får nu på sommaren flera samtal om störningar på grund av vårdslöst framförda mopeder och EPA-traktorer. Som förälder är det viktigt att veta att det är du som har det yttersta ansvaret för att ditt barn kör säkert och lagligt.

viklundvisuals-cTX8767t9Xc-unsplash.jpg

Du som vårdnadshavare bär det yttersta ansvaret

Som vårdnadshavare är det viktigt att veta att det är du som har det yttersta ansvaret för att ditt barn kör säkert och lagligt. Du som vårdnadshavare kan göra dig skyldiga till brott om du tillåter att ditt barn kör för kraftfullt eller trimmat/manipulerat fordon.

Ett manipulerat fordon kan få stora konsekvenser
Om ditt barn åker fast på en trimmad elcykel, moped eller EPA-traktorer alternativt kör berusad kan detta leda till att ditt barn inte får körkortstillstånd när det blir dags att börja övningsköra för MC eller bil.

Vid trimning gäller inte heller helförsäkring/vagnskadeförsäkring eller mopedens garanti. Detta kan ge svåra ekonomiska konsekvenser.

En trimmad el-cykel, moped eller felaktigt körd EPA-traktorer/fyrhjuling kan också leda till allvarliga kroppsliga skador.

Ju mer påläst och kunnig du är som vårdnadshavare , desto lättare blir det att hjälpa din tonåring att bli en ansvarsfull förare.

Vill du veta mer om vilka regler som gäller, titta gärna in på följande hemsidor:
www.polisen.se
www.transportstyrelsen.se

Buller och buskörning
Mopedkörning får inte skapa onödigt buller. Fordonet får heller inte släppa ut rök eller gas i sådan mängd att olägenhet uppstår.

Vid bostadsbebyggelse skall färdväg, hastighet och färdsätt anpassas så att andra inte blir störda i onödan. Bestämmelserna gäller alla motordrivna fordon, alltså även mopeder och EPA-traktorer (4 kap 7 och 8 §§ Trafikförordningen).

Arenaparken samt nere på Norets fotbollsplan
All fordonstrafik är förbjuden i dessa områden.
Skadegörelse kommer att beivras.

Det är också stor risk att någon skadas allvarligt när man i  hög fart framför fordon där det vistas många barn.

Vem kontaktar jag?

Om man upplever störning av mopeder och EPA-traktorer är det Polisen man ska kontakta. De når man på telefon 11414.

Det går också bra att direkt kontakta Bo Sandström, chef för polisen i Norsjö och Malå, på mobilnummer: 070-59 70 390.  E-post: bo.sandstrom[@]polisen.se

Kör klokt i sommar!

Publicerad:  2020-07-23 08:20

Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:00
Fredag: 08:00-15:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: kommunikator@norsjo.se
Om webbplatsen