klart.se

Du är här: Bygga, bo och miljö > Miljö- och energifrågor > Livsmedel > Livsmedel för verksamheter > Redlighet - ärlighet mot kunden

Redlighet - ärlighet mot kunden

Du som säljer oförpackade livsmedel över disk eller serverar mat eller fika på en restaurang eller ett café har ansvar för att inte vilseleda gästerna. Det är viktigt att dina menyer och skyltar överensstämmer med det du verkligen serverar.

Vad ska du vara extra uppmärksam på?
För att undvika att lura dina kunder behöver du tänka på vad som står på menyer och skyltar.

Skyddade beteckningar
Vissa produkter, exempelvis fetaost och Serranoskinka, är skyddade beteckningar. Att beteckningarna är skyddade innebär att endast varor som uppfyller krav på ursprung och tillverkningsmetod får kallas för fetaost respektive Serranoskinka.

Läs mer om ursprungs- och geografiska beteckningar på Livsmedelsverkets hemsida.

Skyddade beteckningar
Inom EU finns ett märkningssystem för skyddade beteckningar som omfattar tre nivåer.
 
Beteckning Skyddad ursprungsbeteckning
Produktion, bearbetning och beredning av produkten måste ske inom ett avgränsat område. Som exempel kan nämnas parmaskinka, parmesanost och fetaost.
Beteckning Skyddad geografisk beteckning
Antingen produktion, bearbetning eller beredning sker inom det geografiska området. Råvarorna behöver inte komma från regionen. Som exempel kan nämnas svecia, gruyère, scharzwaldskinka och bruna bönor från Öland.
Specialitet Garanterad traditionell specialitet
Det är enbart själva receptet som är skyddat. Som exempel kan nämnas falukorv, mozzarella och serranoskinka (Jamón Serrano)


Falska påståenden
Påståenden om livsmedel är lika viktigt som rätt namn på rätt livsmedel. Exempel på vilseledande meny är att ange att en produkt eller en maträtt är ekologisk, svensk eller kommer från en viss gård om så inte är fallet.

Även påståenden om köttdetaljer som fläskfilé, oxfilé och andra styckningsdetaljer måste vara korrekt. Fläskfilé är t.ex. inte samma sak som fläskytterfilé (benfri kotlettrad). Står det oxfilé på menyn är de det som ska serveras och inte annan köttdetalj från nöt.
Även påståenden om fisksorter måste vara korrekt. Står det lax på menyn ska det vara lax (Salmo salar) och inte t.ex. chumlax (Oncorhynchus keta) Krabba får inte bestå av imitationsprodukter som s.k. crabfish eller crabsticks. Crabsticks kan innehålla både annan sorts fisk, ägg och sojaolja vilket kan innebära risk för allergiker. 

Varför är det viktigt med rätt information?
Om du som livsmedelsföretagare serverar något annat än vad det står på menyn är det naturligtvis vilseledande för gästerna. För en allergiker kan en felaktig meny dessutom innebära stora hälsorisker. En allergiker som inte tål komjölksprotein men som kan äta får- och getmjölk kan bli mycket dålig om han eller hon serveras ost gjord på komjölk istället för fetaost.

En del kan vara beredda att betala mer för en vara som uppfyller vissa kvalitetskrav eller exempelvis är ekologisk, halalslaktad eller liknande. Som kund ska man därför alltid kunna lita på att produkter som sägs uppfylla vissa krav verkligen gör det.

Glöm inte!
Det är viktigt att du kontrollerar dina leveranser så att du verkligen får de produkter som du beställt. Även leverantörer kan råka göra fel. På råvarornas förpackningar ska rätt beteckning framgå och det är denna som ska överföras till menyer och skyltar. Tar någon råvara i köket slut kan du behöva skriva om menyerna eller vara noga med att underrätta dina gäster.
 
 

Sidan uppdaterad:  2015-08-11
Kontaktinformation

Malå/Norsjö miljö- och byggavdelning


Miljö- och hälsoskyddsinspektörer

Cathrine Pålsson
Tfn. 0953 – 141 74 

Emelie Vallström
Tfn. 0953 –141 70

Helene Oskarsson (Föräldraledig)  
Tfn. 0953 - 140 53
 
Frida Spårby
Tfn. 0953 – 140 52 


Handlägger ärenden kring miljö, hälsoskydd och livsmedel

E-post till ovanstående:
Förnamn.Efternamn[at]mala.se

Arbetsplats
Malå/Norsjö

 
Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:00
Fredag: 08:00-15:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: kommunikator@norsjo.se
Om webbplatsen