klart.se

Du är här: Bygga, bo och miljö > Miljö- och energifrågor > Energi och klimat > Elfordon, laddhybrider och hybridfordon

Elfordon, laddhybrider och hybridfordon

Med el-, hybrid- och laddhybridfordon kan användningen av fossila bränslen, koldioxidutsläpp och lokala luftföroreningar minskas samtidigt som den totala energianvändningen minskas.

Elektriska eller halvelektriska drivsystem kommer dominera i framtidens fordon. Att ta fram dessa kräver en hel del forskning. Energimyndigheten stöder forskning för utveckling och demonstration i Sverige inom el- och hybridlösningar för personbilar, lastbilar, bussar och arbetsfordon samt batterisystem och elvägar.

FAKTA

Ett hybridfordon, HEV (Hybrid Electric Vehicle), är ett fordon som använder både en förbränningsmotor och en eller flera elmaskiner som kraftkälla och generator samt ett batteri. Förbränningsmotorn kan köras på ett konventionellt eller ett förnybart drivmedel.


Ett laddhybridfordon, PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle), har både en förbränningsmotor och ett batteri. Batteriet är så stort att fordonet kan köras ca 15-80 km på enbart el. Det kan laddas från elnätet och medför att kortare resor kan göras utan att förbränningsmotorn behöver användas.

De rena elfordonen BEV (Battery Electric Vehicle) saknar förbränningsmotor och har ett batteri som laddas från elnätet. Med en BEV kan resor upp till 100–200 km genomföras innan batteriet behöver laddas igen.
 
 

Sidan uppdaterad:  2015-06-09
Kontaktperson

Jamal Mouneimne
Energi- och klimatrådgivare

Telefon

0950-166 00 (växel)

Telefontid

9:00-11:30

E-postadress


Arbetsplats
Malå/Norsjö miljö- och byggavdelning

Malå och Norsjö kommuner har fr.o.m. 1 januari 2017 ett samarbete med bl.a. Lycksele och Åsele kommuner angående energi- och klimatrådgivning. Det innebär att du som medborgare kan kontakta Lycksele kommun vid frågor om energi och klimat.


 


Klicka här för att komma till Lycksele kommuns sidor om energi och klimat.

 

 

Länkar elfordon

Din guide till elbilar och laddning

ElbilSverige

NyTeknik

Miljöfordon

ECOAST

Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:00
Fredag: 08:00-15:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: kommunikator@norsjo.se
Om webbplatsen