klart.se

Familjehem

Att vara familjehem är att vara förälder och syskon till någon annas brn eller ungdom. Precis som alla föräldrar är det ni som står för den dagliga omvårdnaden och ni kommer att vara barnets trygghet.

Det unika med att vara familjehemsförälder till ett barn är att föräldraansvaret delas mellan de biologiska föräldrarna och med socialtjänsten. En placering kan vara under en period av barnets liv eller under barnets hela uppväxt, det kan också innebära att man tar emot ett barn med kort varsel. Det är viktigt att ni har engagemang, tid och ork att utveckla nya relationer.

Vilka barn och ungdomar behöver bo i familjehem?
Barn och ungdomar som av någon anledning inte har en fungerande hemsituation eller som på grund av eget beteende inte kan bo kvar i sin familj behöver placeras. Även barn och ungdomar som saknar föräldrar i Sverige behöver andra vuxna som öppnar sina hem. Det är viktigt att komma ihåg att ett familjehem inte är en ersättning för barnets föräldrar, utan ett komplement.

Vem kan bli familjehem?
Familjehem kan se olika ut, det som är gemensamt för de som vill bli familjehem är att de har stabila och trygga familjeförhållanden samt en vilja att engagera sig. Om man är ensamstående, sambo eller gift spelar mindre roll. Framförallt är det viktigt att hela familjen känner att ni har både tid och känslomässigt utrymme för ett placerat barn i familjen.

Utredning
Det är socialnämnden som godkänner familjehem. Därför görs en utredning som består av bland annat hembesök, intervjuer utdrag ur socialregister och polisregister samt kontakter med referenser. Syftet med utredningen är att ta reda på vilka resurser familjen har och för att socialtjänsten ska kunna bedöma vilket barn eller ungdom som skulle passa just er familj.

Krav på förkunskaper?
Utifrån de nya bestämmelserna från 2013-01-01 utbildar vi alla våra familjehem enligt Socialstyrelsens material Ett hem att växa i. Det ställs därmer inga formella krav på peciella förkunskaper för att kunna bli familjehem, utan du får den utbildning och information som behövs för att kunna utföra ditt uppdrag.

Handledning
Vi erbjuder handledning med det enskilda familjehemmet. Vi har även nätverksträffar med familjehem  och kontaktfamiljer. Vår erfarenhet är att det väcks många frågor och funderingar när man engagerar sig för barn, ungdomar och deras familjer. På dessa nätverksträffar får ni aktuell information, erfarenhetsutbyte samt stöd och inspiration. Handledningen leds av familjesekreterare.

Mer information
Är du intresserad av uppdrag som familjehem eller har du frågor, är du välkommen att kontakta oss. Se kontaktuppgifter till höger.
 
 

Sidan uppdaterad:  2019-10-22
Kontaktinformation

Socialsekreterare
Socialsekreterare


Telefon

0918-14 000 (växel)

Telefontid

Mån-fre: 9.15 – 10.00

Fax:
0918-141 33

 
Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:00
Fredag: 08:00-15:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: hemsida@norsjo.se
Information om cookies (kakor)