klart.se

Du är här: Omsorg och hjälp > Ekonomisk stöd > Budget- och skuldrådgivning

Budget- och skuldrådgivning

bidrag.jpg

Budget- och skuldrådgivning kan du få om du har problem med att få ekonomin att gå ihop eller om du lever skuldsatt.

Vi samarbetar med Skellefteå kommun gällande skuldrådgivning. Tag kontakt med socialsekreterare i Norsjö (0918-140 00 vx, telefontid 09.15-10.00 för frågor/mer information.)

Den första kontakten med budget- och skuldrådgivare resulterar ofta i att ni bestämmer tid för ett personligt möte. Inför det mötet är det bra om du själv har med uppgifter om dina inkomster, utgifter och skulder. Ta gärna med hyresavi, lönebesked, räkningar och liknande. Med hjälp av uppgifterna får budget- och skuldrådgivaren bättre förutsättningar att ge goda råd om hur du ska gå vidare. Frågor som kan dyka upp är:

  • Hur får jag pengarna att räcka till?
  • Hur gör jag för att betala av mina skulder?
  • Är skuldsanering någonting för mig?


Budgetrådgivning
Om utgifterna alltid tycks vara högre än inkomsterna är det bra att göra en budget för att få kontroll över ekonomin. Det kan t.ex. vara en plan över vilka inkomster och utgifter som du förväntas ha i genomsnitt under en månad. Budget- och skuldrådgivaren ger dig sedan råd hur budgeten kan utformas så att den passar just dina förutsättningar. Budgeten blir sedan ett verktyg för dig att hålla ordning på din hushållsekonomi.
 
Skuldrådgivning
Att leva med skulder som man känner att man aldrig kommer att kunna betala är ytterst påfrestande. Det kan kännas som att situationen är låst, men det är den oftast inte. Budget- och skuldrådgivaren kan tillsammans med dig se vilka möjligheter som finns för att förändra en svår privatekonomisk situation. Tillsammans går ni igenom dina skulder för att få en överblick av situationen, sedan hjälper budget- och skuldrådgivaren dig att räkna ut hur mycket du kan betala på dina skulder varje månad, s.k. betalningsutrymme. Målet med skuldrådgivningen är att dina skuldproblem på sikt ska upphöra genom någon form av betalningsuppgörelse på frivillig väg.
 
Skuldsanering
För att ge de mest skuldtyngda en möjlighet att bli skuldfria finns skuldsaneringslagen (SFS 2006:548). För att bli beviljad skuldsanering måste du vara så svårt skuldsatt att du inte på något sätt kommer att kunna betala dina skulder på många år och att det är skäligt med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden. Budget- och skuldrådgivaren kan vara dig behjälplig under hela skuldsaneringsförfarandet; från ansökan till beslut, samt även under den efterföljande femåriga skuldsaneringsperioden. Det är Kronofogdemyndigheten som beslutar om skuldsanering.
 
Rådgivningen är kostnadsfri och budget- och skuldrådgivaren har tystnadsplikt.

 
 

Sidan uppdaterad:  2019-07-17
Kontaktinformation

Budget- och skuldrådgivning


Telefon

0910-73 50 00

Frågor om budget- och skuldrådgivning hänvisas Skellefteå kommun.

 
Kontaktinformation

Kronofogdemyndigheten
Kronofogdemyndigheten


Telefon

0771 - 73 73 00

E-postadress

 
Kontaktinformation

Skatteverket
Skatteverket


Telefon

020-567 00, 0771- 567 567

E-postadresser och telefonnummer till enskilda hittar du via Skatteverkets hemsida.
 

Externa länkar (öppnas i nytt fönster)

Centrala studiestödsnämnden (CSN)

Konsumenternas vägledning om bank och försäkring

Konsumenternas elrådgivningsbyrå

Skuldsaneringslagen (SFS 2006:548)

Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00-16:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: hemsida@norsjo.se
Information om cookies (kakor)