
Holger 2025: så övade vi kommunens beredskap
Två dagars krisövning gav Norsjös deltagare en del nya tankar om hur vi hanterar oväder, omvärldshändelser och desinformation som riskerar att leda till samhällsstörningar.
Förra veckan genomfördes beredskapsövningen Holger 2025, för sjunde gången. Temat 2025 var orange vädervarning, drivmedelsbrist i kombination med ryktesspridning i sociala medier.
Övning ger färdighet
– All övning ger färdighet och det ger oss kunskap att pröva vår organisation och våra planer. Det är också viktigt att mötas från olika verksamheter i andra roller så vi kan känna trygghet i vårt gemensamma arbete, säger Ina Jeuthe, säkerhetssamordnare i Norsjö kommun.
Under två dagar fick kommunens krisledningsgrupp och sakkunniga hantera en oförutsedd händelseutveckling med försvårande omständigheter längs vägen.
Inom ramen för befintlig verksamhet klarar vi en hel del.
–På landsbygden i Västerbottens läns inland finns det en erfarenhet av att hantera stora mängder snö, strömavbrott och telekommunikationer som går ner, säger Ellen Karlberg, kommunikatör, som ser stora skillnader med att arbeta med kriskommunikation på landsbygden jämfört med i staden.
Samordning spelar roll
Samordning inom länet de geografiska avstånden är stora blir till exempel viktigt. När länsstyrelsen tar fram samordnade budskap kommer det att spridas i alla kommuners kanaler.
– Att det sprids samma budskap i länets alla kommuner har ett stort värde. Det ökar trovärdigheten och minskar risken för ryktesspridning. Samtidigt behöver vi hantera oförutsedda händelser lokalt utifrån just utifrån vår kommuns förutsättningar, säger Ellen som lyfter samverkan med civilsamhället som en framgångsfaktor
SOT är trygghetspunkter där en livsmedelsbutik och drivmedelsanläggningkopplas ihop med ett reservkraftaggregat och fungerar som samlingsplats vid samhällsstörning. Reservkraft för att ladda mobiltelefoner och ambassadörer/personer med hög trovärdighet som kan hjälpa till att sprida fakta i stället för desinformation.
Byagemenskap, föreningsliv, lokala företagare och ambassadörer kommer att betyda mycket för att hantera praktiska problem och mana till lugn.
Beslutsfattare på tå
Kommunstyrelsens ordförande har en viktig roll i samarbete med kommunchefen när det gäller att fatta beslut eller kalla in de funktioner som behövs.
Mikael Lindfors är KSO i Norsjö kommun. Hur gick årets övning tycker du?
– I takt med att omvärlden ändras och hotbilden med den, så känns övningarna mer relevanta och på allvar i dag. Redan under övningen funderar varje deltagare på vad som går att följa upp och göra bättre. Det ingår i jobbet i dag att förbättra beredskapen för det oförutsedda, säger Mikael Lindfors.
Nästa kris kommer inte att vara lik den förra och oförutsedda händelser kommer att inträffa. Under pandemin gjordes lärdomar som är till nytta än i dag. Kommunen ska leverera enligt sitt uppdrag. Liv och hälsa är alltid prioriterat.
”Business as usual” är alltid utgångspunkten, säger Mikael Lindfors.
Barnomsorgen behöver hållas öppen för att föräldrarna ska kunna arbeta. Våra äldre och sköra måste få omvårdnad, mat och mediciner och de större vägarna måste hållas farbara. Skolverksamheten håller vi också igång så långt det är möjligt.
I början av året fick att hushåll broschyren ”När krisen och kriget kommer”. Ta fram vevradion, lär dig hitta din kriskanal, Sveriges Radio P4 och titta på de kriskommunikationskanaler där verifierad information läggs ut.
Läs mer om kommunens krisberedskap och råd för hur du kan höja din egen beredskap för långvariga elavbrott och andra samhällsstörningar.
Länets krisaktörer övar på att prioritera vid drivmedelsbrist | Länsstyrelsen Västerbotten
Kommunens krisberedskap – Norsjö kommun
Krisberedskap | Länsstyrelsen Västerbotten
Text: kommunikator@norsjo.se
Senast ändrad 3 mars 2025