Ny version av broschyren “Om krisen eller kriget kommer”
Den nya broschyren har större fokus på vår beredskap för krig och hur man ska agera vid ett militärt angrepp. Den ger även konkreta råd för hur man kan förbereda sig och agera om något allvarligt händer.
Att det kommer en ny broschyr just nu betyder inte att det finns något omedelbart hot mot Sverige. Säkerheten har försämrats över tid och sedan den förra broschyren delades ut 2018. Omvärlden är osäker och oförutsägbar och vi behöver stärka vår beredskap tillsammans.
Mellan den 18–29 november skickas en tryckt version ut till alla hushåll. Om man inte fått en broschyr i slutet av november går det att beställa kostnadsfritt på msb.se. Broschyren kommer då även gå att beställa på lätt svenska och engelska.
Vad gör jag om jag inte får broschyren?
Utskicket pågår 18-29 november. Har du inte fått broschyren därefter så kan du kontakta distributören Postnord.
Här hittar du den nya versionen av broschyren (digitalt)
Klicka här för att komma till den nya broschyren på MSB:s webbplats
Kommunens roll i det civila försvaret
Myndigheter, regioner och kommuner har ett stort ansvar när vår säkerhet hotas.
Det civila försvaret är alla vi som bor i Sverige tillsammans med myndigheter, regioner, kommuner, företag och ideella organisationer. En av de viktigaste uppgifterna för det civila försvaret är att stödja det militära försvaret. En annan huvuduppgift är att skydda civilbefolkningen och se till att grundläggande samhällsfunktioner fungerar så långt som möjligt även i krig. Det gäller exempelvis elförsörjning, sjukvård och transporter.
Kommunernas roll är exempelvis att ta hand om äldre och sjuka, och se till att barnomsorg och räddningstjänst fungerar så långt som möjligt.
Länsstyrelsen, myndigheter, regionen och kommunerna i länet har kommit överens om hur vi ska arbeta tillsammans för att kunna hantera allvarliga risker och hot – före, under och efter en samhällskris eller krig. Meningen med den regionala överenskommelsen är att skapa goda förutsättningar för samarbete när det krävs gemensamma åtgärder.
Frågor och svar
Var finns kommunens trygghetspunkter?
Norsjö kommun tillsammans med majoriteten av kommunens byaföreningarna pekat ut trygghetspunkter. Du hittar med information om detta här: https://www.norsjo.se/omsorg-och-hjalp/trygg-och-saker/kommunens-trygghetspunkter/
Vad gör jag om det inte går att larma 112?
Prova att ta ut SIM-kortet ur telefonen och ring 112. Om ingen mobiloperatör har täckning går det inte att ringa 112. Kommunen meddelar hur du kan larma 112 vid avbrott i telefonin via Sveriges Radio P4.
Vad ska jag göra om jag tar del av VMA, flyglarm, beredskapslarm?
När du tar del informationen ska du följa de uppmaningar som förmedlas.
VMA, Viktigt meddelande till allmänheten: Gå in. Stäng fönster, dörrar och om möjligt ventilation. Lyssna på Sveriges Radio P4 för att få mer information.
Beredskapslarm: Gå in. Lyssna på Sveriges Radio P4. Beredskapslarm betyder att det är högsta beredskap i hela landet. Du som är värnpliktig eller civilpliktig ska genast ta dig till den plats du fått besked om i din krigsplaceringsorder. Är du krigsplacerad på din arbetsplats ska du följa arbetsgivarens anvisningar.
Flyglarm: Ta dig genast till närmaste källare eller annan skyddad plats. Du har bättre skydd inomhus än utomhus, främst i ett rum utan fönster. Ta med din radio. När du hör via Sveriges Radio P4 att ”Faran över” kan du lämna ditt skydd.
Hur blir jag varnad om det inte finns ”Hesa Fredrik”?
Via varningssystemet VMA, viktigt meddelande till allmänheten, kan du ta del av VMA, beredskapslarm, flyglarm och ”faran är över”.
Du kan bli meddelad i flera olika kanaler, bland annat:
- Appar: Krisinformation.se, SR Play eller SOS alarms app 112.
- Via TV, Sveriges Radio och P4 Västerbotten.
- I vissa fall via talmeddelande till fast telefoni i drabbade områden.
- Via sms till mobiler i drabbade områden (den telemast man är uppkopplad mot).
Var finns ”Hesa Fredrik” i Västerbottens län?
I Västerbottens län finns VMA-tyfoner/”Hesa Fredrik” i Boliden, Holmsund, Lycksele centralort, Obbola, Skelleftehamn, Skellefteå centralort, Storuman centralort, Umeå centralort och Vännäs centralort
Läs mer här: https://www.msb.se/sv/verktyg–tjanster/vma-kartan/
Varför finns inte ”Hesa Fredrik” i min kommun?
Se frågor och svar om VMA på krisinformation.se: https://www.krisinformation.se/detta-gor-samhallet/vma-sa-varnas-allmanheten/faq
Norsjö kommun har ansökt hos MSB om att sätta upp flera VMA-tyfon, och väntar på svar från MSB.
Var finns skyddsrum i Västerbottens län?
I Västerbottens län finns skyddsrum främst i Holmsund, Lycksele centralort, Obbola, Skelleftehamn, Skellefteå centralort, Storuman centralort, Umeå centralort, Ursviken, Vindelns centralort, Vännäs centralort.
Se ditt närmsta skyddsrum i MSB:s skyddsrumskarta https://www.msb.se/sv/verktyg–tjanster/skyddsrumskarta/
Kommer Norsjö kommun att rusta upp några skyddsrum?
Norsjö kommun följer det säkerhetspolitiska läget och kommer att följa de uppmaningar vi får från svenska myndigheter, men i dagsläget finns inte någon direkt plan att rusta upp något gammalt skyddsrum. Kommunen inventerar dock löpande skyddade utrymmen.
Hur låter beredskapslarmet och flyglarmet?
Varför finns det inga skyddsrum i Norsjö kommun?
Det har tidigare funnits skyddsrum i kommunen. Bland annat i källare på hyreshus. De skyddsrummen finns kvar men har inte kontrollerats på länge och når inte upp till de krav som ställs på skyddsrum idag gällande bland annat ventilation.
Se MSB:s frågor och svar om skyddsrum: https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/forbered-dig-for-kris/bra-att-veta-om-skyddsrum/
Skyddsrummen är i första hand en möjlighet i områden som är svåra att utrymma, till exempel större tätorter eller städer.
Vid ett luftangrepp ska du genast ta dig till en skyddad plats. Välj det som är närmast. Källare och garage under mark ger skydd vid ett luftangrepp. Du får även ett visst skydd i en tunnel eller vid en mur. Det är bättre att vara inomhus än utomhus, helst i ett rum utan fönster.
Bra länkar
Mer information om skyddsrum och var de är belägna finns på msb.se, Bra att veta om skyddsrum
För mer information om skyddsrum gå in på www.msb.se.
På krisinformation.se finns information om hur skyddsrum fungerar.
Senast ändrad 19 november 2024