Gå direkt till textinnehållet
Visa meny

Matlådor levereras enligt ny rutin    

Norsjö kommun kommer nu att tillaga all mat på vardagar. Minskad bemanning på måltidsenheten under helger innebär en stor ekonomisk besparing.För berörda brukare innebär den nya rutinen att matlådorna som levereras under helgen behöver värmas på, något som hemtjänsten kommer att hjälpa till med om det behövs.

Cirka 130 portioner levereras kalla för första gången den 18 januari, varav 80 matlådor till brukare runt om i bygden som använder hemtjänstens måltidstjänst. Omsorgspersonal på kommunens boenden och brukare som får matleverans via hemtjänsten kommer att värma sin mat inför servering.

De kommande två lördagarna blir en läroperiod för både brukare och hemtjänstpersonal.

– I Norsjö kommun har vi många rutinerade medarbetare inom hemtjänsten som känner alla brukare väl och har en bra kontakt. Vi kommer att använda den här tiden för att se till att det ska fungera så bra som möjligt för alla framöver, säger Torsten Hedlund, chef för hemtjänsten.

Näringsriktig och färsk mat

– Vi levererar kall mat som vi lagat själva i vårt kök. Ingen fryst mat kommer att levereras. Vi levererar lådor som är enkla att värma, säger kocken Bobby Signarsson, chef för måltidsenheten på Norsjö kommun.

Att maten levereras kall inför helgen ger också flexibilitet för den som tar emot maten.

– Du kan välja att äta lunch och middag vid ett klockslag som passar just dig. Men maten är fortsatt tänkt att ätas samma dag som den levereras, säger Bobby.

Varför görs ändringen just nu?

En ny ekonomisk modell för att styra och leda kommunen är en del av svaret. 2024 gick Norsjö kommun över till prislappsmodellen.  Kommunen jämför numera sina kostnader inom olika verksamheter med hur det ser ut i andra kommuner med likartade förutsättningar.

– Våra måltider har varit dyrare än i andra jämförbara kommuner. Vi kan helt enkelt inte bemanna vårt kök under helgerna och försvara det ekonomiskt, säger Bobby Signarsson. Det innebär att måltidsenheten nu behöver banta sina kostnader med 1,3 miljoner kronor 2025.

– Nu ändrar vi på det som gör stor skillnad för måltidsenhetens ekonomi, men som inte påverkar våra måltidsgäster/brukare så mycket. Vi har kvar samma typ av matlådor, innehåll och pris per portion som tidigare. Skillnaden för den som tar emot maten får värma sin mat ett par minuter, avslutar Bobby Signarsson.

Senast ändrad 17 januari 2025

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår dataskydds-policy.