klart.se

Du är här: Kommunsamarbete ska bidra till att minska psykisk ohälsa på arbetsplatser

Kommunsamarbete ska bidra till att minska psykisk ohälsa på arbetsplatser  

I september 2016 låg psykisk ohälsa bakom ca 43 procent av alla sjukfall i Skellefteå kommun, enligt Försäkringskassan. Liknande siffror redovisas för Norsjö kommun och Arjeplogs kommun.

Psykisk hälsa

De siffrorna jobbar Skellefteå kommun aktivt med att minska på många olika sätt. Ett exempel är genom projektet Psykisk hälsa arbetsliv som Skellefteå kommun startade våren 2018 i samarbete med Norsjö kommun och Arjeplogs kommun.

Projektet ska stärka förutsättningarna för ett hållbart arbetsliv på arbetsplatserna i kommunerna. Målet är att skapa en förbättrad och mer utvecklad organisation på arbetsplatsen och ge ökad kompetens hos chefer om förebyggande hälsoarbete. Att utbilda nyckelpersoner inom respektive organisation som ska föra sina nyvunna kunskaper vidare efter att projektet avslutats är också en viktig del av arbetet som görs.

- Vi vet idag allt vi behöver om vad som skapar hälsa/ohälsa kopplat till arbetslivet. Det är att börja använda kunskaperna praktiskt som kommer att göra skillnad, säger Lena Stenvall och Åsa Forssell, projektledare Psykisk hälsa Arbetsliv, och fortsätter:
- På 70-talet var utmaningen tunga lyft och skadade ryggar, den fysiska arbetsmiljön, den har vi kommit långt med nu. Vi är i samma läge nu med psykisk ohälsa och med rätt kunskap och insatser kommer vi att skapa samma positiva utveckling på det här området.

Läs mer om projektet här: www.skelleftea.se/psykiskhälsaarbetsliv

Skellefteå kommuns socialförvaltning, samt Norsjö och Arjeplogs kommuner samverkar i detta projekt, med Samordningsförbundet Skellefteå-Norsjö som medfinansiär med styrgruppsfunktion. Projektet medfinansieras av Europeiska unionen/Europeiska socialfonden.

Publicerad:  2018-09-25 12:40

Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00-16:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: hemsida@norsjo.se
Information om cookies (kakor)