klart.se

Du är här: Kultur och fritid

Världens längsta linbana – ny epok som besöksmål men utan persontrafik 

Under sommaren har en besiktning av linbanans betongdelar genomförts. Den visar på att det kommer att krävas mycket omfattande reparationer för att banan ska kunna godkännas för persontrafik. Därför inleds nu en ny epok där det ska satsas på linbanan som besöksmål med fokus på den mycket spännande industrihistorien men utan persontrafik.

Världens Längsta Linbana

Foto: Jesper Stenmark
 
Specialister från konsultbolaget DEKRA har undersökt 13 av 73 linbanestolpar genom besiktning på plats ”från topp till tå” på den 13,6 kilometer långa linbanan mellan Mensträsk och Örträsk. De linbanestolpar som undersökts måste alla renoveras för att persontrafik ska kunna fortsätta. Bedömningen är att samtliga 73 stolpar måste åtgärdas på olika sätt. På delar av sträckan blir ett reparationsarbete kostsamt eftersom stolparna står i sjö eller myr. Reparationerna har i dagsläget inte kostnadsberäknats men kostnaderna bedöms mycket stora.

Projektet ”Ny framtid för Världens Längsta Linbana”, som genomförs av föreningen Världens Längsta linbaneförening och Norsjö kommun, har tillsammans med linbanans nuvarande ägare därför beslutat att inrikta arbetet på en framtid utan persontrafik.
Linbanan är ett enastående industriminne och har stor potential att fortsätta vara ett intressant besöksmål oavsett persontrafik.

– Malmtransporterna utgjorde en epok, persontrafiken var nästa. Nu är det dags för en ny epok i linbanans historia säger Bosse Biström som tillsammans med Marie-Louise Eklund har drivit linbanan i över 25 års tid.

– Besiktningen, som ingår i projektet ”Ny framtid för Världens längsta linbana”, är en avgörande del för att göra vägval inför framtiden. Tack vare den har projektgruppen och ägarna kunnat göra ett realistiskt vägval, säger Mikael Lindfors, kommunstyrelsens ordförande och ordförande i projektets styrgrupp. Nu siktar vi framåt längs den valda vägen.

Gun-Britt Forsberg, ordförande i Världens Längsta Linbaneförening menar att det fortsatta arbetet är minst lika viktigt.

– Nu ska vi slutföra det prospekt som projektet tar fram för att beskriva anläggningens potential som besöksmål. En ny ägare av Världens Längsta Linbana ska få utförlig information om både anläggningens status och om möjligheterna att utveckla nya aktiviteter med Världens Längsta Linbana som utgångspunkt, avslutar Gun-Britt Forsberg.

Publicerad:  2018-08-29 10:10

Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00-16:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: hemsida@norsjo.se
Information om cookies (kakor)