klart.se

Du är här: Bygga, bo och miljö > Livsmedel > Nya regler för information om allergener

Nya regler för information om allergener

Från den 13 december 2014 finns det krav på att information om allergena ingredienser ska lämnas inte bara för färdigförpackade livsmedel, utan även för exempelvis livsmedel som serveras på restaurang eller produkter som säljs över disk och förpackas på kundens begäran.

Informationen får antingen ges skriftligt eller muntligt. Om information ges muntligt måste det alltid finnas en särskild upplysning till konsumenten om att informationen finns tillgänglig.

De allergener som alltid ska informeras om är:
• Spannmål som innehåller gluten, det vill säga vete, råg, korn, havre, spelt, khorasanvete och produkter därav, t.ex. vetestärkelse
• Kräftdjur och produkter därav
• Ägg och produkter därav, till exempel lysosym
• Fisk och produkter därav, till exempel fiskolja
• Jordnötter och produkter framställda därav
• Sojabönor och produkter därav, till exempel lecitin
• Mjölk och produkter därav (inklusive laktos)
• Nötter såsom mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt, och produkter därav
• Selleri och produkter framställda därav
• Senap och produkter framställda därav
• Sesamfrön och produkter framställda därav
• Svaveldioxid och sulfit som överstiger en viss halt
• Lupin och produkter framställda därav
• Blötdjur och produkter framställda därav
 
 
 

Sidan uppdaterad:  2015-08-11
Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00-16:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: hemsida@norsjo.se
Information om cookies (kakor)