klart.se

Du är här: Bygga, bo och miljö > Livsmedel > Livsmedel för privatpersoner

Livsmedel för privatpersoner

10 tips för en säkrare matvardag
1. Tvätta händerna före matlagning, mellan hantering av olika råvaror och om du nyser eller kliar dig i håret.

2. Byt disktrasa ofta.

3. Genomstek köttfärs, griskött och kyckling

4. Smaka inte på rå köttfärs.

5. Kyl ned snabbt, värm upp ordentligt.

6. Tina alltid mat i kylskåpet.

7. Snabbt in med kylvaror i kylskåpet. +4˚C är en bra temperatur.

8. Ha olika skärbrädor till kött, fisk och grönsaker.

9. Inga husdjur på diskbänken eller köksbordet.  Använd särskilda matskålar till djuren.

10. Laga inte mat till andra om du är sjuk.
 
Matförgiftning
I dagligt tal säger vi att vi blivit matförgiftade när vi blivit sjuka av något vi ätit. Symtom på matförgiftning kan vara illamående, kräkningar, magsmärtor och diarré. I de flesta fall orsakas matförgiftningar av mikroorganismer som växt till när maten hanterats fel. Det är mer sällan som främmande ämnen (kemikalier) i maten ger matförgiftningar.
 
 
 

Sidan uppdaterad:  2014-09-11
Kontaktinformation

Malå/Norsjö miljö- och byggavdelning


Miljö- och hälsoskyddsinspektörer

Göran Löfstedt
Tfn. 0918 – 141 44

Cathrine Pålsson
Tfn. 0918 – 141 47

Ida Ohlsson
Tfn. 0953 –140 53


Helene Oskarsson
Tfn. 0953–140 53

Jan Asplund 
Miljö- och hälsoskydd    
Tfn. 0953 – 140 52 

Handlägger ärenden kring miljö, hälsoskydd och livsmedel

E-post till ovanstående:
Förnamn.Efternamn[at]mala.se

Arbetsplats
Malå/Norsjö

 

 

Norsjö kommun

Växel: 0918-14 000
E-post: info@norsjo.se
Org.nr: 21 20 00 - 2858
Besöksadress

Kommunhuset
Storgatan 67
935 81, Norsjö
Öppettider

Måndag-torsdag: 08:00-16:30
Fredag: 08:00-16:00
Lunchstängt: 12.00-13.00
Synpunkter på hemsidan

Kontakta webbmaster
E-post: hemsida@norsjo.se
Information om cookies (kakor)